Singletasking Day - Eén taak tegelijkertijd voor meer mentale rust

De televisie staat aan terwijl je in de keuken staan en je scrollt intussen even door Instagram terwijl een van je kinderen vraag om een briefje voor school te tekenen. Of je zit op kantoor en bent aan het werk, ondertussen neem je de telefoon op, beantwoord je e-mails en stuur je een smsje naar je partner over het avondeten. Zijn één van bovenstaande (of beide) situaties herkenbaar?

Singletasking is het nieuwe multitasken

De situaties die hierboven omschreven zijn, zijn klassieke voorbeelden van multitasken. Multitasken wil zeggen dat je meerdere taken tegelijkertijd aan het volbrengen bent. Dat voelt vaak heel productief, maar eigenlijk is het dat helemaal niet...
Sterker zelfs, uit verschillende onderzoeken blijkt nu dat je door multitasken taken net trager zou afwerken! En je krijgt er stress van... Redenen genoeg dus om voorgoed vaarwel te zeggen aan multitasken. Vanaf nu is het singletasken, oftewel focussen op één taak tegelijkertijd.
Er zijn verschillende technieken die je helpen om goed te singletasken. We helpen je op weg met onze favoriete manier die uit twee stappen bestaat!

Een goeie to do-lijst
Alles begint bij een goede to do-lijst! Maak je hoofd leeg en schrijf alles op waar je aan denkt wat je nog moet doen. Zowel werkgerelateerde taken als huishoudelijke klusjes zoals ‘gehakt ontdooien’ of ‘wasmachine uitladen’.
Wanneer alles uit je hoofd is kan je beginnen met prioriteiten stellen, belangrijkste taken zet je bovenaan en minder belangrijke verschuiven naar onder.

Pomodorotechniek
En dan kan je aan de slag met de Pomodorotechniek! Dat heeft, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niets met tomaten te maken. Het heeft alles te maken met concentratie en tijdsblokken!
Het werkt zo: beslis aan welke taak je onafgebroken wil werken. Leg je smartphone aan de kant en pak de kookwekker erbij die je op 25 minuten instelt. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 keer en dan neem je een lange pauze van 15 of 30 minuten!


Je zal zien, je krijgt veel meer gedaan op deze manier! Ben jij een multitasker of was je al een singletasker?