<< terug naar overzicht

HARTIGE GALETTE MET GEITENKAAS, VERSE VIJGEN EN GEKARAMELLISEERDE UI

Een galette kan ook hartig, deze met vijgen is één van mijn favorieten.

4 à 6 personen, 1 uur

Kruimeldeeg:
– 120 g koude boter
– 185 g bloem
– snuf zout
– snuf bakpoeder
– 85 g yoghurt
– 2 el room
– 2 el appelazijn

Vulling:
– 2 grote uien
– 1 kl tijmblaadjes
– 50 ml olijfolie
– Peper en zout
– 1 el suiker
– 150 g zachte geitenkaas
– 6 verse vijgen
– enkele tijmtakjes
– honing

Bereiding:

1/ Meng de bloem met de ijskoude boter kort door tot een kruimelig deeg. Dit doe je met je best in de keukenrobot met de K-kneder. Voeg de yoghurt, room en azijn toe en ook het bakpoeder en het zout. Kneed opnieuw kort door. Laat het deeg in de koelkast rusten.

2/ Snijd de uien in fijne ringen. Fruit ze aan in de olijfolie, voeg de tijm en suiker toe. Zet het vuur zachter en laat onder deksel 30 minuten kleuren.

3/ Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier (strooi er eerst wat bloem tussen) tot een cirkel van ongeveer 40 cm diameter. Verwijder het bovenste stuk bakpapier.

4/ Lepel de geitenkaas over het midden van het deeg, laat een rand van 5 cm over. Kruid met peper en zout en verdeel er de gekonfijte uiringen over. Snijd de vijgen in kwartjes en verdeel over de uien, vouw de rand naar binnen. Lepel er de honing over en strooi er de tijm over. Bak gedurende 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met een salade.