<< terug naar overzicht

HOME MADE DIPS

Voor mij is het belangrijk dat je aan de verleiding kan weerstaan of dat je op z’n minst een gezond alternatief hebt. Want als je dan een aperitiefmoment inlast, dan wil je kunnen mee aperitieven. Met gezonde dips wordt het al heel wat gemakkelijker om zonder schuldgevoel een hapje te nemen.Combineer ze met de homemade crackers, geroosterd zuurdesembrood of groentjes (radijzen, komkommer, wortel, selder…)

Pesto

gezonde-dips-pesto-web
Voor 1 portie

– 100 g verse basisilcum
– 1 teentje knoflook
– 50 g geraspte Parmezaan
– 30 g geroosterde pijnboompitjes
– olijfolie
– peper en zout

Bereiding:

1/ Hak de basilicum grof.
2/ Doe in een blender samen met de Parmezaan, knoflook, pijnboompitjes en 4 eetlepels olijfolie.
3/ Mix fijn en voeg nog olijfolie toe, tot de gewenste dikte.
4/ Breng verder op smaak met peper en zout.
5/ De pesto kan in de koelkast ruim 1 week bewaard worden.

Pesto smaakt lekker bij salades, tomate, mozzarella…

Baba Ganoush

Voor 1 portie

– 1 aubergine
– 2 teentjes knofloo
– 1 el tahin past
– 1 takje tij
– peper en zout
– 2-4 el olijfolie
– 2 el citroensap

Bereiding:

1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
2/ Halveer de aubergine en leg in een ovenschotel.
3/ Pel de knoflook en halveer de knoflook, duw de stukjes knoflook in het aubergine vruchtvlees.
4/ Leg er takje tijm bij, kruid met peper en zout en zet gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven, tot de aubergine helemaal zacht is.
5/ Lepel het vruchtvlees uit de schil en doe samen met de knoflook in een blender.
6/ Voeg de tahin pasta, citroensap en olijfolie toe en mix fijn.
7/ Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Baba ganoush past heel goed bij geroosterde groenten en vlees, of als dit bij groentenstaafjes

Guacamole

gezonde-dips-guacamole
Voor 1 portie

– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– 2 el gehakte koriander
– snufje Chilipoeder of cayennepeper
– 1 limoen
– 2 tomaten

Bereiding:

1/ Halveer de avocado.
2/ Verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit.
3/ Prak de avocado fgrof met een vork en sprenkel er wat limoensap over.
4/ Snipper de lente-uitjes en de koriander fijn, snijd de tomaatjes, zonder de zaadjes, in kleine blokjes.
5/ Voeg tomatenblokjes, koriander en lente-ui toe aan de avocado en meng tot een homogene massa.
6/ Breng op smaak met peper en zout en wat chilipoeder of cayennepeper.
7/ Maak met een mes een kruisje in de tomaten en leg ze 15 seconden in kokend water.
8/ Haal ze uit het water en laat in koud water afkoelen.
9/ Pel de tomaten en snij in kleine stukjes zonder de zaadjes.

Guacamole kan op een zuurdesemtoast, past goed bij kaas, kalkoenburger, gegrilde vis of vlees…

Tzatziki

Gezonde Dips Tzatziki
Voor 1 portie

– ½ komkommer
– 150 g Griekse yoghurt
– ½ kl gedroogde oregano
– 1 klein teentje knoflook
– peper en zout

Bereiding:

1/ Rasp een halve komkommer, doe in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
2/ Meng met de yoghurt, de uitgeperste knoflook, gedroogde oregano, peper en zout.

Tzatziki smaakt heerlijk bij gegrild vlees of kip. Kan ook als dipsausje of met garnaaltjes als aperitiefhapje.