<< Terug naar overzicht

Venkel – Rode biet, makreel, mierikswortelsausje

Dit is echt een slaatje dat helemaal in de herfst past, al kan het in elk seizoen gegeten worden. Door de dressing verdwijnt de soms wat overheersende grondsmaak van de rode biet en de kappertjes geven net dat nodige zuurtje aan het gerecht. Je kan het ook met andere gerookte vis maken, gerookte forel bijvoorbeeld of gerookte heilbot, sprot,… smaakt ook eens.

4 personen, 20 minuten

– 200 g voorgekookte rode bietjes
– 200 g gerookte makreel
– 1 venkel
– 1 appel (granny smith)
– 2 el citroensa
– 4 lente-uitje
– 4 kl kappertjes
– Handvol dill
– 1 rode ui

Dressing:

– 4 el zure room light
– 4 el mierikswortelcrème
– 2 el citroensap
– Peper en zout

Bereiding:

1/ Snij de appel en venkel in heel dunne plakjes (lukt best met Mandoline), besprenkel met het citroensap. Snijd de rode biet in kwartjes, de rode ui en lente-ui in fijne ringen. Breek de makreel in repen.

2/ Meng de zure room met de mierikswortelcrème, het citroensap en kruid met peper en zout.

3/ Verdeel de appel en venkel over het midden van de borden. Leg er de rode biet, gerookte makreel, lente-ui en rode ui bovenop. Lepel er wat van de dressing over en werk af met de kappertjes en de dille.